Indlægget er skrevet af Curlycamper.dk
Er det første gang, du skal overnatte i naturen? Eller måske endda første gang, du er i naturen efter mørkets frembrud? Så skal du læse med her, hvor Maria deler ud af sine bedste tips til, hvordan du får en skøn nat i det fri.
Hvorfor overnatte i naturen?
Der er mange gode grunde til at tilbringe tid i naturen og den friske luft.
- Det nedsætter dit blodtryk
- Reducerer stress
- Forbedrer dit helbred
- Øger din hukommelse
- Booster dit immunforsvar
Bare for at nævne et par stykker. Du kan læse mere om de gode grunde til at bruge mere tid i naturen lige her.
Når du alligevel er ude i naturen, kan du tilføje en ekstra dimension. Nemlig at overnatte i naturen. På den måde får du nye og anderledes oplevelser med, som dagtimerne ikke giver dig. Du hører, ser og mærker naturen gå til ro. Nogle dyr går til ro for natten, andre vågner op til dåd. Månen skinner. Stjernerne glimter. Der er helt stille, og duggen lægger sig. Næste morgen står solen atter op. Du vågner måske med en kold næse, men al den friske luft har gjort godt for din krop og dit sind. Nu kan du fortsætte dagen med morgenmad over bål og vandre videre på din færden eller tage hjem med en helt ny oplevelse i rygsækken.
Sådan forbereder du en overnatning i naturen
Der er nogle forskellige ting, du kan tage højde for, så du får en god oplevelse med at overnatte i naturen.
Ud i Naturen
Det første du skal gøre, er at gå ind på Ud i Naturen. Her er et danmarkskort, hvor du kan se overnatningsmuligheder i naturen. Her finder du både shelters og teltpladser. Du må faktisk også gerne overnatte i din sovepose i skovbunden i offentlige skove. Du kan se arealer med Naturstyrelsens skove her. På hjemmesiden kan du også tjekke, om der er vand og et muldtoilet, der hvor du vil hen.
Vejrudsigt på YR
Når du har fundet et sted, du gerne vil overnatte i naturen, skal du tjekke vejrudsigten. Jeg har rigtig god erfaring med vejrapp’en YR, som er ret præcis. Her kan du tjekke, hvordan vejret bliver, der hvor du skal overnatte. Det er rart at vide, om du skal have regntøj med. Om du skal sove i telt, i shelter eller for åben himmel. Står det ned i stænger, er det ikke sjovt at overnatte for åben himmel, medmindre du har en tarp, der kan skærme for regn og blæst.
Det vigtigste udstyr
Du kan nemt købe dig fattig i grej og det er der ingen grund til første gang, du skal overnatte i naturen. Her er det vigtigt, at du har et liggeunderlag og en sovepose. Måske kender du nogen, du kan låne af? Hvis din sovepose ikke er så varmt, vil jeg anbefale, at du tager en overnatning om sommeren eller læser mine tips til at holde varmen i soveposen. Et liggeunderlag kan du købe billigt i friluftsbutikker, typisk et skumunderlag til omkring 100 kroner. Når du har sovepose og liggeunderlag, er du godt kørende til at sove i shelter. En lygte er også nyttig efter solnedgang.
Påklædning
Din påklædning har også noget at sige i forhold til helhedsoplevelsen. Det er vigtigt, at du har flere lag på. Det er nemmere at justere temperaturen, når der er mange små lag end få tykke. Så tag for eksempel en undertrøje på, en langærmet t-shirt (gerne uld), derefter en fleece eller anden type trøje og til sidst en vind-/vandtæt jakke. En varm jakke, du kan have under din vind-/vandtætte jakke, er også en god ting, især i ydersæsonerne.
Masser af snacks
Aldrig gå ned på snacks! Det er vigtigt at få noget mad og det er vigtigt at have nogle snacks, du kan hygge dig med. Min “go to”-snack er hjemmebagte müeslibarer, som du kan finde opskriften på her. Skumfiduser over bål er altid et hit. Du skal også have noget mad, men det kan sagtens være noget så nemt som en rugbrødsmad, hvis du ikke har mod på at tænde bål og koge vand. Er du til bål og har en gryde, der kan bruges på bål, kan du for eksempel koge pulversuppe og nudler til aften og havregrød til morgen. Som nævnt ovenfor kan du på Ud i Naturen også tjekke, hvor der er vand henne. Hvis der ikke er vand, skal du huske at have rigeligt med vand med selv.
Din livline
Det er en god idé at fortælle dine nærmeste, hvor du er henne. Det er ikke sikkert, at du er alene af sted første gang. Helt forståeligt! Uanset hvad, er det en god idé, at der er nogen, der ved, hvor du eller I er henne, så de kan få fat på jer. Jeg tager altid et screenshot af min placering på Google Maps og sender til min kæreste, så han ved, hvor jeg befinder mig for natten. Jeg har desuden downloadet app’en “112”. Det er en app, der hjælper alarmcentralen med at finde ud af, hvor du befinder dig, når du ringer 112, hvis uheldet skulle være ude.
Mikroeventyr i naturen
Jeg nyder at overnatte i naturen og gør det ofte. Jeg har oprettet Facebookgruppen Denmark Microadventures, som handler om de små eventyr i hverdagen. Her kan du finde inspiration til en masse dejlige steder i Danmark, og hvad du kan lave derude.
Jeg håber, mine tips har givet dig mod på at overnatte i naturen. Det er en helt særlig oplevelse og jeg glæder mig til at høre, hvad du synes om det. Del gerne din oplevelse i kommentarfeltet.
Hvor har du allermest lyst til at overnatte i naturen i Danmark?