fbpx

Vejen til zero waste og bæredygtighed

Zero waste bæredygtighed blogger

Indlægget er skrevet af Line Mailis (linemailis.dk)

Vejen til zero waste er både kringlet og snoet. Rejsen starter fra vores individuelle udgangspunkter, men med det samme mål for øje – mindre spild og mere bæredygtighed. Du kender nok sætningen “Alle veje fører til Rom”, som er et udtryk for, at der findes flere måder hvorpå, man kan nå det samme mål. Sådan er det også, når det drejer sig om at minimere sit affald og leve mere bæredygtigt. Der findes ikke blot én rigtig vej at gå, men lige så mange veje, som der er mennesker.

Mit navn er Line Mailis. Til daglig blogger jeg om vegansk livsstil og bæredygtighed på LineMailis.dk. Her finder du inspiration til en grønnere hverdag og masser af lækre plantebaserede opskrifter. I dette indlæg skal det handle om zero waste, og hvordan man opnår en mere bæredygtig livsstil.

Zero waste som mål

At leve en zero waste livsstil er i sig selv et meget diffust mål, for hvornår er man egentlig zero waste? Hvor mange stykker affald, må der være i dit Mason Jar? Og hvor småt skal dit CO2-aftryk være, før du i sandhed kan klistre zero-waste-mærkaten på ærmet?

For de flestes vedkommende, vil der altid være noget, man kan gøre lidt bedre.

Læs også: Læs, Lyt, Se & Følg – inspiration til zero waste og en bæredygtig tankegang.

Zero waste og bæredygtig livsstil

Den diffuse målstreg er i virkeligheden et udtryk for, at zero waste slet ikke skal ses som et endegyldigt mål, men som et middel til at opnå en mere bæredygtig livsstil.

Som Bea Johnson, en af de mest kendte ansigter inden for zero waste bevægelsen, fortæller, er zero waste et idealistisk mål. At leve fuldt ud zero waste er simpelthen ikke muligt. Vores liv som mennesker vil altid sætte aftryk, men vi kan gøre meget for at minimere de aftryk, vi sætter og gøre dem af mindre signifikant betydning.

En zero waste livsstil handler desuden også om, ikke at gøre tingene mere besværlige for sig selv, men at finde bæredygtige, holdbare løsninger.

Vejen til zero waste og bæredygtighed

Som tidligere nævnt tager rejsen afsæt dér, hvor vi hver især befinder os. Afhængigt af, hvem vi er, hvor langt vi er, og hvad vores udgangspunkt var, kan livsstilen se meget forskellig ud, set udefra.

Zero waste er ikke nødvendigvis lig med minimalisme, en forenklet garderobe og rene linjer, selvom det ofte er det billede, vi forbinder med livsstilen.

Vejen til zero waste og bæredygtighed er en proces i konstant udvikling. Det udgangspunkt i det enkelte individs oplevede muligheder og begrænsninger, inden for den kultur og det samfund man er en del af.

De 5 R’er – Rejsen starter her!

Bæredygtig blogger Refuse Reduce Reuse Recycle Rot

De 5 R’er er Bea Johnsons tips til, hvordan man kan gribe zero waste an.

Refuse

Lær at sige nej tak. Nej tak til engangsartikler, nej tak til plastikindpakning, nej tak til unødvendige ting. Det er rigtig svært, men det er også en af de ting, som kan eliminere det meste af dit affald. Give it a try!

Reduce

Du har sikkert ting i dit hjem, som du aldrig rigtig bruger eller tøj i din garderobe, som du aldrig går med. Det er spild af ressourcer at have dem liggende til ingen verdens nytte. Overvej om du i virkeligheden har brug for disse ting, og hvis ikke, så skil dig af med dem på en måde, så en anden kan få gavn og glæde af dem. Giv en anden chancen for at genbruge dine ting i stedet for at købe nyt.

Reuse

Find genbrugelige erstatninger for de engangsartikler, du bruger i hverdagen. Det gælder f.eks. plastikposen, som kan skiftes ud med et genbrugeligt indkøbsnet elle en stofpose.

Recycle

Når du benytter de tre ovenstående principper, er der ikke meget affald at komme efter, men det der er, skal sorteres ordentligt, så det evt. kan blive genanvendt.

Rot

Det sidste punkt handler om de nedbrydelige dele af dit affald. Alt det, der kan komposteres og blive omdannet til jord.

Læs også: 5 tips til at lave mindre skrald.

Kom fornuftigt fra start

Inden du kaster dig ud i din nye, bæredygtige livsstil, og rydder ud i gemmerne med hård hånd, så tøv en kende! I iveren efter at leve mere bæredygtigt, kan man let fristes til at købe noget, som ser smukt ud, og opfylder kravene for bæredygtighed, i den tro, at man derved gør noget godt for miljøet. Det er ikke nødvendigvis tilfældet. Idéen med zero waste er jo blandt andet ikke at forbruge mere, end man reelt har brug for.

Har du en velfungerende tandbørste, så vent med at købe den bæredygtige version, til den du i forevejen har, er slidt op, og det rent faktisk er tid til at anskaffe en ny. Har du en hel bøtte shampoo stående i badeværelset, så brug den op, før du køber en shampoobar.

Har du adgang til steder, hvor det er muligt at købe fødevarer i bulk, kan det være dér, du starter din rejse. Har du derimod ikke denne mulighed inden for rækkevidde, vil første skridt på vejen være noget helt andet. F.eks. at anskaffe en kompostbeholder til haven og skifte til karklude uden mikroplast. Alle veje fører til Rom – og Rom blev ikke bygget på én dag!

Tak til Bloggers By Heart for at give mig taletid her på siden. Hvis du vil læse mere om grøn livsstil og veganisme, er du velkommen til at besøge min blog LineMailis.dk. Tak fordi du læste med.

error: Content is protected !!

Test din blog i dag

👉 Fang e-bogen 12 ting, der får din blog til at se uprofessionel ud.

👉 Få samtidig tjeklisten, så du kan teste din blog og nemt følge din fremgang.

Test din blog i dag

👉 Fang e-bogen og se læs om de 12 ting, der kan få din blog til at se uprofessionel ud.

👉 Få samtidig tjeklisten, så du nemt kan teste din blog og følge din fremgang.