fbpx

Ups! Laver du disse 14 typiske stavefejl på din blog? – Skrivetips til dig

Blogger retter sine stavefejl på sin blog


Det er bare så ærgerligt, hvis dine læsere bliver ramt af den ene fejl efter den anden. I værste fald glider de hurtigt videre til andre blogs. Du kan sagtens have en succesfuld blog, selvom du laver stavefejl, men du fremstår mere professionel jo færre fejl, du har.

Her deler vi nogle af mest almindelige stavefejl med dig, og giver tips til, hvordan du kan undgå dem.

Læs også: Sådan forbedrer du din blogs læsevenlighed

Laver du disse 14 typiske stavefejl og skrivefejl?

1. Idag eller i dag?

Ofte ser vi, at i dag og i går staves i et ord (idag), men det korrekte er faktisk at skrive det i to ord – i dag og i går.

2. Masser eller massere?

Jeg tror det her er et spørgsmål om accent, men uanset hvad, så er det ALTID “masser” og aldrig massere. Når du skriver, skal der ikke “e” på.

3. Udemærket eller udmærket?

Denne er lidt mere tricky, og et ord som er svært at huske, da det ofte udtales udemærket, men faktisk er det rigtige ord udmærket.

4. Ihvertfald eller i hvert fald?

I hvert fald kan godt lyde som om, det er i et ord, når vi siger det, men det rigtige er at stave det i hvert fald.

5. The eller te?

The er en gammel stavemåde, som ikke længere er korrekt at bruge. Selvom der tit står the på pakken, så er det ifølge retskrivningsordbogen kun rigtigt at skrive te.

6. Ærgelig eller ærgerlig?

Det er bare så ærgerligt, hvis man får en fejl i diktaten, hvis man glemmer et r. Det hedder nemlig ærgerlig og ikke ærgelig.

7. Linje eller linie?

Det rigtige svar er linje med j. Linie med “i” er den gamle stavemåde, og altså ikke nutidsdansk.

8. Vidst eller vist?

D’et er stumt i vidst, og det gør det selvfølgelig ikke nemmere. Så hvordan kender du forskel på du to? En god huskeregel er at tænke på om, det er noget der skal “vides”, hvis det er det, så er det “vidst” med d. For eksempel: “Jeg vidste du kunne!” Hvis det er noget der skal vises til nogen, så er det vist uden d. “Jeg viste dig bloggen i går”.

9. Selvskab eller selskab?

Ordet staves ofte med v, men det rigtige er faktisk uden v – selskab.

10. Medlemsskab eller medlemskab?

Hvis du gerne vil være medlem af et fitnesscenter, køber du et medlemskab og ikke et medlemsskab.

11. Nogen eller nogle?

Igen har vi to ord som lyder ens, men heldigvis er det nemmere end man tror at kunne kende forskel. Nogen skal bruges hvor du kan fortsætte med “nogen som helst”, og nogle bruges når vi snakker om flere enheder. For eksempel: Er der nogen æbler tilbage? og “Er der nogle æbler vi kan tage med?”.

12. Nytårsforsæt eller nytårsfortsæt?

Hver nytårsaften er der mange, der laver et nytårsforsæt for det nye år. Desværre bliver det ofte stavet nytårsfortsæt, men det rigtige er altså at skrive det uden t – nytårsforsæt.

13. Ad eller af?

Her er to ord igen, som er svær at høre forskel på i daglig tale, men som faktisk er meget forskellige. Ad bruges i forbindelse med retninger. En huskeregel er: Hvis du kan udskifte ad med “langs med”, “henover” eller gennem, så skal der stå “ad”. For eksempel: “Du skal gå ad (langs med) Lykkevej og dreje til venstre for enden”. “Af” bruges om noget. For eksempel: “Jeg tager makeuppen af” eller “Dugen fløj af bordet”

14. Synes eller syntes?

I daglig tale kan det være svært at hørte forskel på de to ord, men det behøver heldigvis ikke at være så svært. Synes er noget du gør lige nu (nutid) og syntes er noget du gjorde i går (datid). En sjov huskeregel er at sige: Er det skeT, så er det synTes.

Bonus tip 1: Et eller to ord?

Hvis du har med navneord at gøre, skal de altid sættes sammen til et ord. Du skal altså skrive farveblyant og ikke farve blyant. En nem huskeregel er, at hvis du kan sætte en eller et foran begge ord, så er det et navneord, og så skal de sættes sammen til et. En farve og en blyant bliver derfor til en farveblyant.

Bonus tip 2. : Forkortelser

I forehold til læsevenlighed så anbefaler jeg altid at du skriver dine forkortelser ud. Ikke fordi det er ukorrekt at bruge forkortelser, men fordi det forstyrrer læsningen. Ved at skrive dine forkortelser ud, giver du din læser en mere behagelig læseoplevelse. Og så ser det bare meget bedre ud.

3 gode steder du kan følge, hvis du vil vide mere:

Sprogkonsulenten på Instagram – Er så hyggelig at følge og deler jævnligt ud af sine tips om sprog

Dansk sprognævn – Har lavet en masse materiale vedrørende sprog og stavefejl.

Sproget.dk – Hjælper også os dødelige til et flottere skriftligt sprog

Er der andre ord, der burde tilføjes til listen?

Læs også: 7 mål mod en succesfuld blog

error: Content is protected !!

Test din blog i dag

👉 Fang e-bogen 12 ting, der får din blog til at se uprofessionel ud.

👉 Få samtidig tjeklisten, så du kan teste din blog og nemt følge din fremgang.

Test din blog i dag

👉 Fang e-bogen og se læs om de 12 ting, der kan få din blog til at se uprofessionel ud.

👉 Få samtidig tjeklisten, så du nemt kan teste din blog og følge din fremgang.