fbpx

10 skrivetips til at forbedre dine blogindlægs læsevenlighed

Blogger drømmer om bedre læsevenlighed på blogs

I det her indlæg deler vi 10 skrivetips til læsevenlighed, som du kan bruge på din blog for at få en bedre læsevenlighed i dine blogindlæg. Nogle siger selvfølgelig lidt sig selv, men de er alligevel vigtige at nævne. Vi vil gerne have ALLE med, derfor kommer vi til at gå helt ned i detaljen for dig, der starter en helt ny blog op, eller dig som vil optimere din blog.

1. Grammatik og stavefejl

Et af de bedste skrivetips til læsevenlighed er at læse korrektur på dine indlæg, inden du udgiver dem. Det værste for en læser er at læse indlæg, som er proppet med stavefejl og grammatiske fejl. Så bliver dit indlæg nemlig virkelig tungt at komme igennem.

Når et indlæg er tungt at læse, og ikke bare kan læses uden problemer, så smutter dine læsere igen. I værste fald styrer de direkte uden om din blog fremover.

Læs også: 14 typiske stavefejl inkl. 2 bonusskrivetips

2. For lange sætninger og svære ord

Denne hænger lidt sammen med det grammatiske ovenfor. Prøv at undgå aaaaaalt for lange sætninger. Simpelthen fordi det kan være svært at læse. Undgå indskudte sætninger og lange sætninger med tung information, hvis det kan lade sig gøre. Hvis du vælger at bruge nogle svære ord, så forklar dem, første gang du nævner dem. Så du er sikker på, at læseren forstår det, du prøver at forklare.

3. Sprogforvirring

De fleste læsere foretrækker ét sprog i teksten fremfor en blanding. Det kan være virkelig fristende at blande sprog, og vi oplever tit, at folk både skriver på dansk og engelsk i deres indlæg, men vær opmærksom på, at du kan miste læsere på det. For de fleste læsere vil det virke forstyrrende med skiftende sprog.

4. Slang og tidens udtryk

Det samme gælder for slang og tidens udtryk. Dét der er hverdagsudtryk for dig, er det ikke nødvendigvis for din læser. Et andet problem ved at bruge disse udtryk er, at dine indlæg jo ældes over tid. Indlæggene skal jo helst ikke komme til at virke forældede, bare fordi du har valgt at bruge et udtryk, som kun var aktuelt, da du skrev indlægget.

5. Undgå forkortelser

Højt på listen over skrivetips til læsevenlighed er at undgå forkortelser. Selvom de fleste kender de forkortelser, du vil bruge. Så prøv at undgå det. Når vi taler læsevenlighed, så er det her et tip, der er alment kendt for journalister og kommunikatører. Undgå for eksempel at skrive Fx, Mht., Kh. og lignende.

De eneste undtagelser er ved forkortelser, som bliver brugt i udtale, som for eksempel EU, IT og SMS.

6. Vær præcis

Det er vigtigt for din læser, at din tekst er nem at forstå og læse. Prøv derfor at være mere specifik, når du skriver. Prøv at undgå at skrive det eller den. Skriv, hvad der bliver snakket om, hvis du kan. Din tekst skal være så nem at forstå og læse som mulig. Det er også en god idé at undgå det abstrakte, som for eksempel: Institutioner, transportmidler og beklædningsgenstande. Skriv i stedet talesprog, såsom børnehaver, biler og sommerkjoler.

7. Vær personlig

Det kan være en kæmpe fordel at skrive direkte til læseren. Skriv du og dig, det giver dine læsere en følelse af, at indlægget er til dem personligt. Hvis du skifter “man” ud med “vi”, så er du også kommet langt, og det giver din læser en følelse af, at I er på samme side, og det viser, at der er et faktisk menneske bag bloggen.

8. Aktivt og dynamisk sprog

Et aktivt sprog gør din tekst levende og engagerer din læser. Når vi snakker om aktivt sprog, så er det særligt dine udsagnsord, du skal holde øje med. Prøv at dreje teksten, så den bliver mere levende. Som eksemplet her:

Passiv: “Det var min oplevelse”

Aktiv: “Jeg oplever”

9. Centreret tekst

Det er sværere for øjet at læse tekst, der står centreret end venstrestillet. Centreret tekst kan gå an i små bidder, men vi vil ikke anbefale dig at lave dine blogindlæg med centreret tekst. Simpelthen fordi det virker forvirrende for øjet, og fordi du kan miste læsere på det, da teksten faktisk tager længere tid at læse. Simpelthen fordi øjet skal indstille sig på et nyt startpunkt for hver linje.

10. En mur af tekst

Du har sikkert prøvet at lande på et indlæg, hvor selve indlægget er en ren mur af tekst. Det er virkelig vigtigt at dele din tekst op i afsnit med fornuftige underoverskrifter, så din læser hurtigt kan skimme, navigere rundt og læse de sektioner, de har lyst til. En endnu vigtigere pointe er, at mange læsere i dag læser fra deres mobiler. Og så ryger indlæg med mure af tekst bagerst i køen, fordi det kan være svært at vurdere, hvor lang tid, der skal sættes af. Dine indlæg må gerne indeholde meget tekst, men det skal være nemt og overskueligt for læserne at komme igennem det.

Disse 10 skrivetips skal ses som en guide og ikke regler. Din blog skal afspejle dig og din passion, og det er vigtigt, du kan fange præcis den målgruppe, du går efter.

Læs også: En kreativ guide til at finde din blogs persona og målgruppe

error: Content is protected !!

Test din blog i dag

👉 Fang e-bogen 12 ting, der får din blog til at se uprofessionel ud.

👉 Få samtidig tjeklisten, så du kan teste din blog og nemt følge din fremgang.

Test din blog i dag

👉 Fang e-bogen og se læs om de 12 ting, der kan få din blog til at se uprofessionel ud.

👉 Få samtidig tjeklisten, så du nemt kan teste din blog og følge din fremgang.